Fiscale tips en belastingadvies

Veranderingen inloggen Mijn Toeslagen 2024

Vanaf 1 januari 2024 kunt u alleen nog inloggen op Mijn toeslagen met de DigiD app of met een sms-controle. U kunt dan dus niet meer inloggen met alleen uw gebruikersnaam en wachtwoord. Download de DigiD app of activeer de sms-controle in Mijn DigiD. Door deze extra beveiliging zijn uw persoonlijke gegevens nog beter beschermd.

Gebruikt u op dit moment alleen gebruikersnaam en wachtwoord? U kunt nu al overstappen naar de DigiD app of sms-controle activeren

Hebt u geen mobiele telefoon, maar alleen een vaste telefoon? Geen zorgen. Ook met een vaste telefoon kunt u inloggen met sms-controle.

Regelt iemand anders uw toeslagen met uw gebruikersnaam en wachtwoord? Regel dan een DigiD machtiging zodat deze persoon u ook na 1 januari kan blijven helpen

Belastingtips voor de dga

Volgend jaar worden er een aantal fiscale wijzigingen doorgevoerd. Hieronder geven wij een aantal tips voor de ondernemer met een eigen BV, waarmee je dit jaar nog belasting kunt besparen. Neem gerust contact met ons op indien je meer informatie wilt over deze eindejaarstips.

1. Investeren en tijdelijk willekeurig afschrijven in 2023

In 2023 kun je bij veel nieuwe investeringen een deel van de kosten versneld afschrijven. Dit heet willekeurig afschrijven. Je mag dan eenmalig tot maximaal 50% van het investeringsbedrag - min de restwaarde - aftrekken van je winst in 2023. De andere 50% schrijf je op de normale manier af vanaf het moment dat je de investering in gebruik neemt.

Het voordeel van deze versnelde afschrijving in 2023 is dat je direct belasting bespaart doordat het jouw winst verlaagt. Maar wat je nu versneld afschrijft, kun je in de volgende jaren niet meer doen. Dat betekent dat je dan vaak (meer) belasting betaalt. Het is dus niet altijd voordelig. Verwacht je de komende jaren meer winst te gaan maken, dan is het beter om nu niet willekeurig af te schrijven.

Als je nog wilt profiteren van deze regeling in 2023, moet je dit jaar nog een investeringsverplichting aangaan. Deze mogelijkheid vervalt namelijk vanaf 1 januari 2024. Heb je de investering in 2023 nog niet in gebruik genomen? Overweeg dan om het bedrag van de versnelde afschrijving al aan te betalen, anders kun je deze regeling niet toepassen.

2. Investeer nog in 2023 energiezuinig

Vanaf 2024 zal de Energie-investeringsaftrek (EIA) dalen van 45,5% naar 40%. Overweeg je binnenkort te investeren in een apparaat dat op de energielijst staat? Het is slim om dit nog in 2023 te doen om het extra belastingvoordeel van 5,5% te halen. Je kunt bijvoorbeeld dit jaar nog een order plaatsen. Geef dit dan ook tijdig aan ons door, want we moeten dit binnen 3 maanden melden bij RVO.

3. Nog in 2023 dividend uitkeren, of juist niet?

Als je als directeur-grootaandeelhouder (dga) een flinke som geld nodig hebt, kan het slim zijn om dit jaar nog een groot bedrag aan dividend uit te laten keren door je BV. Nu geldt er namelijk een vast tarief van 26,9% voor inkomsten uit een aanmerkelijk belang. Maar vanaf 2024 zal dit tarief progressief worden. Voor het eerste deel van €67.000 wordt een tarief van 24,5% toegepast. Maar voor hogere bedragen zal je als dga waarschijnlijk 31% of zelfs 33% moeten betalen (afhankelijk van een aangenomen motie).

Enkele aandachtspunten:

  • Als je een schuld hebt bij je BV van meer dan € 700.000, kun je middels een dividenduitkering (een gedeelte van) de schuld aflossen. Je wordt dan niet extra belast met een extra fictief dividend zoals genoemd wordt bij punt 5.
  • Je BV mag alleen dividend uitkeren als het eigen vermogen groter is dan de wettelijke reserves. Daarnaast moet je BV na de dividenduitkering nog steeds in staat zijn om aan haar betalingsverplichtingen te voldoen.
  • Een dividenduitkering kan ervoor zorgen dat je vermogen in box 3 te hoog wordt. Zie voor meer informatie punt 4.

4. Optimaliseer je box 3 vermogen

Voor de belastingaangifte is 1 januari de peildatum voor het vermogen in box 3. Box 3 bestaat uit het geld op je bank- en spaarrekeningen, de waarde van beleggingen en een tweede huis. Als je meer bezit dan de vrijstelling, moet je belasting betalen over dat extra bedrag. De vrijstelling is € 57.000 per persoon. Er zijn manieren om die belasting te verminderen of zelfs te voorkomen, afhankelijk van hoeveel je hebt en wat voor bezittingen je hebt.

Een manier om je vermogen te verlagen is door te schenken of een lijfrente op te zetten. Schenken aan kinderen mag in 2023 tot € 6.035 belastingvrij. Ook kun je je vermogen onderbrengen in een andere box. Door bijvoorbeeld een belegging in je bv onder te brengen.

5. Los je schuld aan je BV af

Dit jaar is de wet excessief lenen ingegaan. Dit houdt in dat je als dga niet eindeloos geld mag lenen van je BV. Leen je als dga (samen met je partner) meer dan € 700.000 van je BV, dan moet je over het meerdere belasting gaan betalen. Het meerdere wordt namelijk aangemerkt als fictieve winstuitdeling. Het wordt dan op dezelfde manier belast als een dividenduitkering in box 2.

In een dergelijk geval kan het slim zijn om een deel van die schuld aan de BV te herfinancieren. Bijvoorbeeld door een lening bij een bank af te sluiten.

Leningen voor je eigen woning tellen niet mee als schuld, indien er bij de BV een hypotheekrecht op rust of als deze leningen al bestonden op 31 december 2022.

Naar alle waarschijnlijk wordt de drempel volgend jaar verlaagd naar € 500.000. Als peildatum geldt 31 december. Heb je dit jaar een schuld aan je bv van minder dan € 700.000, maar meer dan € 500.000 kan het verstandig zijn om vanwege de tariefwijziging volgend jaar in box 2 (punt 3) nu al maatregelen te nemen.


Bekijk hier ons nieuwsarchief